Zawiera dużo witaminy C i całkiem sporo tych z grupy B. Odrobinę witaminy A i E. Ma też trochę makroelementów – fosfor, wapń, magnez i potas. Trochę jest też mikroelementów, takich jak jod, żelazo, miedź, cynk i mangan. I jest niskokaloryczny!
W Chinach rabarbar był stosowany jako lek już ponad 2700 lat temu. Również teraz docenia się jego właściwości w leczeniu raka. To za sprawą polifenolu – rapontygeniny. Jest to związek, który ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Z badań wynika, że potencjał antynowotworowy rapontygeniny wynika ze spowalniania działania enzymu występującego w guzach prostaty i piersi.
W ogóle polifenole pomagają łagodzić podrażnienia i zaczerwienienia oraz znacznie odmłodzić skórę, gdyż zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się cery.
Gospodarka hormonalna pod kontrolą
Rabarbar pomocny jest także dla osób zmagających się z cerą trądzikową – jest naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym. W połączeniu z cynkiem i magnezem oraz witaminami B6 i B3 ma bardzo pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną kobiet. Niweluje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (magnez) i zmniejsza ból odczuwany podczas miesiączki u pacjentek z endometriozą oraz przywraca regularność miesiączkowania (cynk). A kolejny z polifenoli – rapontycyna – to szczególny składnik, który pomaga łagodzić objawy menopauzy. Stymuluje receptory estrogenów i pobudza układ dokrewny do ponowienia ich produkcji.
Wspomagania odchudzania
Kwaśny smak rabarbaru to kwestia dużej zawartości organicznych kwasów owocowych – jabłkowego, octowego czy szczawiowego. Nas interesuje szczególnie kwas jabłkowy, który jest naturalną substancją odchudzającą i ma wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. A przy tym sprzyja regulowaniu pracy układu pokarmowego – pobudza wydzielania śliny i soku jelitowego oraz wspomaga perystaltykę jelit.
Odmłodzenie cery
Za kolor rabarbaru odpowiadają karoteny, ale to nie jedyne składniki, które świetnie wpłyną na stan Twojej cery. Jest w nim też dużo witaminy C, A i E oraz polifenoli, które doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami.
👉 Witamina C pobudza produkcję kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra wygląda młodziej. A w połączeniu z luteiną – chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
👉 Witaminy A i E pomagają zregenerować zniszczony naskórek i pobudzają produkcję nowych komórek.
Rabarbarowe SPA – zrób sobie ekologiczną maseczkę, która odświeży i rozjaśni cerę, ale też będzie miała wpływ na lepsze ukrwienie i stan naczynek.
Zmiksuj łodygę rabarbaru z jogurtem naturalnym i łyżeczką miodu*. Posmaruj twarz i dekolt i zarezerwuj sobie 15 minut na relaks.
* Jeśli jesteś uczulona na miód, co czasami się zdarza, możesz go zastąpić zmiksowanymi płatkami owsianymi. Pomogą wygładzić i odżywić skórę.
Ale rabarbar to nie tylko właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim smak. Ukochana tarta z rabarbarem! Spód można zrobić z dowolnej mąki, ale najlepsza jest bezglutenowa, na przykład migdałowa.
Do samego ciasta można nie dodawać cukru, ale już do nadzienia – trochę chyba trzeba. Polecam zamiast białego dodać cukier trzcinowy, kokosowy albo z brzozy (#ksylitol).
Rabarbar można dodać w kawałkach, szybko się piecze. I całkiem fajnie smakuje z dodatkiem cynamonu i goździków.
A jeśli się odchudzasz i uwielbiasz #smak rabarbaru, ale nie chcesz dodawać zbyt wiele cukru to dobrym pomysłem jest wymieszanie rabarbaru z jabłkiem. Nadal będziesz czuła rabarbarowy smak i aromat, a całość nie będzie aż tak kwaśna. Taki zestaw idealnie pasuje do zrobienia crumble, czyli owoców zapiekanych pod kruszonką. Zamiast typowej kruszonki z białej mąki można zmielić płatki owsiane, wymieszać z masłem i cukrem i tym posypać owoce. Bezglutenowo i zdecydowanie zdrowiej.
Bo przecież w diecie nie chodzi o to, zrezygnować z tych wszystkich rzeczy, których smak lubimy. Tylko spróbować znaleźć ich zdrowsze odpowiedniki.
Doskonałym połączeniem będzie rabarbarowe fit ciasto z mąki gryczanej. Mąka gryczana odkwasza organizm i obniża cholesterol (dzięki zawartości błonnika). Chroni przed anemią – dzięki dużej zawartości witaminy E, kwasu foliowego i żelaza.
I działa odmładzająco! Zawiera polifenole, – rutynę, izowiteksynę i kwercerynę, które mają efekt antyoksydacyjny.
🌾 Rutyna jest silnym antyoksydantem, mocnym czynnikiem przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym i przeciwzakrzepowym.
🌾 Izowiteksyna to bardzo mocny przeciwutleniacz poprawiający stan skóry, układ krążenia, wzrok i koncentrację.
🌾 Kwerceryna jest mocnym środkiem przeciwzapalnym, szczególnie dobrze działającym w przypadku zapalenia stawów i astmy. Dodatkowo, hamuje procesy starzenia się komórek skóry i wzmacnia układ immunologiczny. Zatrzymuje rozmnażanie komórek rakowych, hamuje rozwój wirusów, wpływa na przyspieszone gojenie ran i normalizuje ciśnienie krwi.
Przepis na gryczane ciasto marchewkowe z rabarbarem (bezglutenowe!)
- 2 szklanki tartej marchewki
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- niepełna szklanka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowy)
- łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatałowej i ćwierć łyżeczki sproszkowanego imbiru (jeśli nie masz tych przypraw to sam cynamon wystarczy).
Jajka ubić z cukrem, dodać olej. Marchewkę zmieszać z sypkimi i połączyć z jajkami. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem, na wierzch posypać pokrojony rabarbar. Może być go całkiem sporo, ciasto i tak ładnie wyrasta.
Piec w 180 °C przez ok. 30 minut. Czasem trwa to trochę dłużej.
Natomiast, najwięcej składników odżywczych i najmniejszą kaloryczność uda nam się uzyskać, gdy zrobimy sobie rabarbarowego szejka. Wystarczy zmiksować rabarbar z mlekiem roślinnym i bananem, odrobiną cynamonu albo wanilii i gotowe! A przy tym przepyszne i zdrowe!
Instytut BIO zaprasza
Zapisz się
na listę oczekujących
KURS e-mail
7 dni do młodszej wersji Ciebie
Niedługo startujemy!
* klikając w przycisk wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych w celu otrzymania praktycznych emaili i informacji handlowych