Sezon truskawkowy rozpoczęty? To na zdrowie! Truskawki są niskokaloryczne i wspomagają odchudzanie. Zawarte w nich pektyny i błonnik pobudzają pracę jelit, a kwasy organicznie przyspieszają przemianę materii.

Są nieocenione w diecie niskokalorycznej i zawierają moc witamin. Dzięki nim unikniesz niedoborów i anemii. Mają całkiem sporo witaminy C, co jest wartościowe, ale istotniejszym składnikiem jest kwas elagowy. To antyoksydant – odmładza i wspiera układ odpornościowy.

Właściwości odchudzające

Garść truskawek to niecałe 30 kalorii, czyli naprawdę możemy się nimi zajadać do woli. Dodatkowo, truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG 40), a to powoduje, że są jednym z niewielu polecanych owoców dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Szczególnie, że zawarte w truskawkach kwasy fenolowe mają działanie hipoglikemiczne, czyli obniżają poziom cukru we krwi. Dzięki temu organizm nie jest narażony na nagłe skoki poziomu insuliny, i nie reaguje gwałtownymi atakami głodu. Ponadto, bromelina – enzym zawarty w truskawkach rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów, co również wpływa na proces odchudzania.

Regularne jedzenie truskawek pomaga utrzymać prawidłową wagę, ale też dodatkowo obniżyć poziom “złego” cholesterolu i triglicerydów. A dzięki wysokiej zawartości żelaza – te niepozorne czerwone owoce – chronia przed anemią, wzmacniaja organizm i zapobiegają wypadaniu włosów.

Instytut BIO truskawki

Najprostsze truskawkowe desery

Deser to taka rzecz, która jest w stanie utrzymać nas na dobrym kursie. Ile można jeść tylko zdrowe, niskokaloryczne, bezcukrowe i prawidłowo zbilansowane rzeczy? Czasami trzeba dać „krok w bok”. Głównie po to, żeby nie zwariować. I utrzymać dietę w długoterminowej perspektywie.
Dobrze jednak jest swoje słodycze rozplanować. Zrób listę rzeczy, na które masz ochotę i zastanów się czy jesteś w stanie wymyślić ich wersję light. I nie chodzi o kupienie coli 0% czy beztłuszczowego jogurtu, tylko o próbę zamiany deseru napakowanego kaloriami na taki, który wypełniony jest zdrowiem.

Dzięki temu dostarczysz organizmowi niezbędnych tłuszczy, witamin i mikroelementów, a on odwdzięczy Ci się tym, że nie będzie cały czas wysyłał sygnałów „jestem głodny”, bo bo nie dostał podstawowych składników niezbędnych do funkcjonowania.

Najważniejsze to zadbać o świeże, dobrej jakości składniki. I sposób podania. Zupełnie inaczej poczujesz się po zjedzeniu jogurtu, który przełożysz do miseczki i ozdobisz owocami, niż jeśli zjesz go bezpośrednio z opakowania (stojąc przy lodówce!) i zagryzając garścią malin.
Najprostszy deser z truskawek to panna cotta albo jogurt z granolą.

Panna cotta

Migdałowa panna cotta w dietetycznej wersji jest idealnym rozwiązaniem. Bez nadmiaru cukru, bez mleka, bez dżemu czy sztucznego soku, tylko migdałowy spód i garść truskawek.
Potrzebujesz szklanki migdałów. Zalej wrzątkiem (łatwiej będzie Ci obrać skórkę) i zostaw na noc, żeby moczyły się w wodzie. Następnego dnia zblenduj obrane migdały razem ze szklanką mleka migdałowego albo zwykłej wody.
Jeśli wolisz całkiem gładki deser, to odcedź ten migdałowy napój przez gazę. Ja czasami zostawiam część zmiksowanych migdałów, bo lubię ich smak, a dodatkowo – są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na mózg i układ krwionośny. I to dodatkowa porcja zdrowego białka.
Do płynu trzeba dodać łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, ale polecam roślinną wersję, czyli agar agar.
Mieszamy migdałową część z żelatyną i odrobiną cukru kokosowego albo ksylitolu (cukier brzozowy), i zostawiamy do zastygnięcia w pucharkach czy niewielkich szklaneczkach.
Całość posypujemy truskawkami pokrojonymi na ćwiartki i wymieszanymi ze skórka z połowy cytryny i kilkoma gałązkami rozmarynu.
Skórka cytryny nada truskawkom trochę innego charakteru, a odrobina rozmarynu wniesie posmak lekkiej ziołowej nuty.

Instytut BIO truskawki
Jogurt z granolą i truskawkami

Przyda Ci się dobrej jakości jogurt, najlepiej kokosowy (i nie chodzi o smak, tylko o to, żeby był bezmleczny). Do tego dorzuć granolę (znajdź taką bez cukru!) albo zwykłe płatki owsiane wymieszane z kakao i odrobiną cynamonu. Wierzch posyp jagodami i truskawkami. Możesz dodać pokrojoną kostkę albo dwie czekolady. Podbije smak, ale też zapewni magnez, czyli zadba o Twój dobry nastrój.

Instytut BIO truskawki

Truskawkowe SPA

 

Truskawkowa maseczka zadziała odżywczo i przeciwzmarszczkowo. Świetnie sprawdzi się w pielęgnacji zniszczonej i przesuszonej skóry. Zawartość przeciwutleniaczy i witaminy A opóźnia procesy starzenia, a witamina PP, fosfor i sód wspomogą regenerację naskórka, jego nawilżenie i ukrwienie.

Truskawki również łagodzą egzemę i poparzenia słoneczne. Wykorzystywane są do produkcji preparatów do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB. Witamina E jest naturalnym antyoksydantem. A ze względu na dużą zawartość witaminy C i flawonoidów, truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry.

Truskawki zmieszane z odpowiednimi dodatkami, na przykład miodem czy żółtkiem jaja – nie tylko rozświetlą i odzywią cerę, ale też poprawią kondycję osłabionej i zniszczonej słońcem skóry.

Truskawkowa pasta będzie idealna do pielęgnacji cery trądzikowej – truskawki mają działanie przeciwbakteryjne. Zawierają kwas salicylowy, który ma właściwości złuszczające i działa jak delikatny peeling. Dzięki niemu rozjaśnimy cerę i usuniemy objawy trądziku. Witamina C dodatkowo doda naszej skórze blasku, potas, który ma łagodzący wpływ na trądzik – nawilży skórę od wewnątrz, a witaminy z grupy B ją odżywią. 

Maseczki z naturalnych składników

Maseczka odżywcza
Garść truskawek
Żółtko
Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przeciwzmarszczkowa dla cery dojrzałej
Garść dojrzałych truskawek
2 łyżki oliwy z oliwek

Nawilżająca do cery suchej
Garść truskawek
2 łyżki miodu
Pół rozgniecionego banana

Rozświetlająca do poszarzałej cery
Garść truskawek
Sok z połówki cytryny

Truskawkowy peeling
4 średnie truskawki
½ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki oleju migdałowego lub z pestek winogron

Instytut BIO truskawki

Wszystkie składniki trzeba zmieszać lub zmiksować razem. Położyć na twarz i zmyć po 20 minutach. Jeśli skóra będzie ściągnięta, to dobrze jest posmarować ją kremem nawilżającym. To może być efekt działania witaminy C i kwasów owocowych.

 

Składniki zawarte w truskawkach

  • witamina C rozjaśnia i dodaje blasku, jest naturalnym antyoksydantem, wzmacnia odporność i chroni przed zanieczyszczeniami
  • witaminy z grupy B odżywiają, mają działanie odmładzające (B1), normalizują wydzielanie sebum (B6, B2)
  • kwas salicylowy ma właściwości złuszczające i rozjaśniające cerę
  • witamina PP dotlenia krew i komórki skóry
  • wapń, fosfor i magnez odkwaszają skórę i przywracają właściwy poziom pH; fosfor – wspomaga regenerację naskórka
  • witamina A i przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia; regenerują skórę, zwiększają elastyczność i nawilżają
  • witamina E jest naturalnym antyoksydantem, chroni przed promieniowaniem UV; redukuje opuchliznę i obrzęki powstałe na skórze
  • potas łagodzi trądzik, nawilża skórę od wewnątrz
  • żelazo poprawia koloryt skóry i dobrze działa na naczynka
  • magnez tonizuje, opóźnia proces starzenia

Instytut BIO truskawki

Zapisz się na newsletter

żeby być na bieżąco i dostawać od nas wzkazówki, które pomogą Ci zmotywować się do aktywnego stylu życia. Zadbaj o siebie 

 

Instytut BIO zaprasza

Zapisz się

na listę oczekujących

KURS e-mail

7 dni do młodszej wersji Ciebie

 

Niedługo startujemy!

* klikając w przycisk wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych w celu otrzymania praktycznych emaili i informacji handlowych